Winter in the air #1: wintergroenten combineren met wijn

Regen tikkend tegen het raam, kaarsjes aan en een leuk muziekje op de achtergrond… dat moet de winter wel zijn. Het seizoen om gezellig te kokkerellen met pompoen, spruitjes, paddenstoelen of wild. Maar hoe combineer je dat alles met wijn? Wij helpen je van een simpel gerecht een heerlijke avond te maken.


Wintergroenten à volonté

Pastinaak, knolselder en aardpeer zijn onze favoriete wintergroenten. Maak er een lekkere soep van, of een puree voor bij een vegetarische schotel, vis of wild. De kruidige groenten komen volledig tot hun recht met een Pinot Grigio, Viognier zonder rijping op eik, of een aangename rode Chianti. Probeer eens pastinaakfrietjes met een simpel yoghurtdipsausje. Bestrooi daarvoor de pastinaak met gerookt paprikapoeder, tijm of parmezaanse kaas, en geef de yoghurt wat extra pit met tahini of srirachasaus.


Pompoen

Ook butternutpompoen is weer helemaal terug deze dit seizoen. Een heerlijke groente in allerlei bereidingen, van soep tot ovenschotels. Pompoen serveer je met een op hout gerijpte Chardonnay, of een andere volle witte wijn zoals een Marsanne-Roussane uit de Rhône. Drink je liever iets roods? Kies dan voor een Zuid-Italiaanse Primitivo of een klassiekere rode wijn uit de Rhône.


Spruitjes

Spruitjes hebben, net zoals broccoli en bloemkool, veel aardse aroma’s en een herkenbare kooltoets. Dat maakt het kiezen van een goede wijn iets moeilijker. Een Oostenrijkse Grüner Vetliner of een vettige Chardonnay zijn ideaal bij gerechten met spruitjes, zeker als je er kaas of spekjes aan toevoegt. Jammie!


Witloof

Witloof is ook een moeilijke groente: niet iedereen houdt van het typische bittertje. Toch mogen twee schotels niet ontbreken op een koude, grijze dag: witloofrolletjes met ham in kaassaus en gestoofd witloof bij een stukje wild. Bij het eerste gerecht bedekt het cheesy laagje de bittere witloof, en serveer je dus een wijn die bij kaassaus past: een Viognier, een lichtere Chardonnay of een vlotte rode wijn zoals Barbera D’Asti en Merlot. Wanneer je witloof stooft, kies dan voor wijnen met een mooi zuurtje, om de bittere smaken op te vangen. Vermijd tanninerijke rode wijnen.

 

Nog niet zeker van je favoriete combo? Ontdek de Vega Sindoa Chardonnay, Glen Carlou Petite Chardonnay, Tikves Kratosija, Ethno Saperavi of Movia Rebula in de wijnwinkel in Gent of in onze webshop.

Deel uw mening