Winter is in the air #3: wild combineren met wijn

In de winter blijven wij gezellig binnen met een lekker gerechtje en een goed glas wijn. Je kan aan de slag met wintergroenten of paddenstoelen, of met wild. Maar welke wijn past daarbij?


Wonderlijk wild

Fazant, patrijs, bosduif, hert, ree, konijn, eend, everzwijn… Opties genoeg voor een heerlijke wildschotel. Je kan natuurlijk wachten tot de feestdagen, maar waarom zou je? Een stronkje witloof, cranberries, paddenstoelen en een lekker stukje vlees, beter wordt het echt niet op een koude winteravond.

Deze vleeswaren hebben één ding gemeen: een (licht) aardse smaak. Vaak zijn ze fijner dan rund of varken, waardoor heel krachtige wijnen er minder goed mee combineren. Maar veel hangt natuurlijk ook af van hoe je het vlees bereidt en welke saus je erbij serveert.

Fazant en patrijs zijn fijne vleessoorten, waarbij een witte Pinot Grigio, een droge Riesling of een iets vollere wijn Grenache Blanc goed passen. Liever rood? Kies een Sangiovese of een kruidige Oostenrijkse Blauer Zweigelt. Bosduif of wilde eend zijn heerlijk met een Syrah uit de noordelijke Rhône, maar ook met een Barolo, een klassiekere Médoc of Saint-Émilion, of een vollere Pinot Noir uit de Bourgogne of uit Oregon. Verkies je toch een glas wit, ga dan voor een vollere gerijpte Chardonnay of een blend van Marsanne en Roussane.

Wild konijn serveer je met een milde Merlot, een Cabernet Sauvignon uit Chili, of een Australische Syrah. Hou je meer van kalkoen, kies dan een Barbera, Primitivo, Amarone of Gamay – heerlijk bij een kruidig of fruitig gevulde kalkoen uit de oven.
Ree en hert gaan goed samen met intens aromatische Barolo en Barbaresco, beide van de Nebbiolodruif. Vermijd bij deze wildsoorten sowieso wijnen met veel tannine.

Everzwijn smaakt veel krachtiger dan varken, en dan de meeste andere soorten wild. Die intense smaak komt volledig tot zijn recht met een rode Côtes du Rhône, met aroma’s van framboos en vanille. Liever een Italiaanse wijn? Brunello en Barolo zijn twee mooie alternatieven.

Nog steeds moeite om te beslissen welke wijn je moet serveren? Spring eens binnen in de winkel!

Proef er onze Weingut Keth Riesling ‘Sonnenspiel’, Müller Time – Sandersstruck, Galilea ‘Nautilea’ of Mo Rot. Of neem ineens een flesje mee naar huis.

Meer tips om de juiste wijn te kiezen? Lees onze blogs over wintergroenten en paddenstoelen!

Deel uw mening