Winter is in the air #2: paddenstoelen combineren met wijn

Ook zo uitgekeken naar die koude, gezellige winterdagen, maar niet zeker hoe je je warme gerechtjes met wijn moet combineren? Geen nood: wij helpen je een handje. In deze blogpost vertellen we je alles over paddenstoelen. Meer zin in andere wintergroenten? Lees dan onze vorige blog.


Paddenstoelenpret

Champignons zijn ons favoriete ingrediënt voor een simpel, overheerlijk herfstgerecht. Paddenstoelen zijn niet zoet of zuur, maar umami. Umawadde? Umami is één van de vijf basissmaken, naast zoet, zout, bitter en zuur, die vaak als ‘hartig’ wordt omschreven. Behalve in champignons, herken je de smaak ook in zeewier, belegen kaas en vlees. Umami zou zoete en zoute aroma’s versterken, en zorgt voor leuke en verrassende wijncombinaties.

De keuze van je wijn hangt grotendeels af van de bereidingswijze van je paddenstoelen. Verwerk je ze in een roomsaus, dan kan je er een simpele of gerijpte Chardonnay, een lekkere Pinot Noir of zelfs een Champagne bij serveren. Chardonnay past trouwens ook perfect bij champignonroomsoep. Maak je paddenstoelen in tomatensaus, bijvoorbeeld bij een heerlijk verse pasta, dan is een Sangiovese een goede keuze. Mag het iets meer zijn, ga dan voor een Chianti Classico.

Risotto met intens smakend eekhoortjesbrood, combineer je met een stevige rode wijn: een Barolo of Negroamaro. En dan hebben we het nog niet over portobello’s gehad. Die kanjers lijken een beetje op vlees en zijn daarom eigenlijk een klasse apart. Een volle rode wijn, zoals een robuuste Syrah, is hiervoor een goede match.

Twijfel je nog welke wijn je waarmee wil combineren? Spring eens binnen in de winkel! Proef er onze Cuvée C Le Chardonnay, Domaine Demessey Mâcon Cruzille, La Carlina Langhe ‘Volubile’ of Mo Rot. Of neem ineens een flesje mee naar huis.

Deel uw mening