What the grape: Pinot

In ‘What the grape’ bespreken we telkens een druif die ons nauw aan het hart ligt. Deze keer is dat Pinot.

Lang werd gedacht dat Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc en andere Pinots verschillende, aan elkaar verwante druiven waren. Maar recent onderzoek spreekt dat tegen: ze zijn eigenlijk allemaal varianten van eenzelfde druif.


Kameleondruif

De waaier aan kleuren en smaken waarin Pinot voorkomt, kan je verklaren door haar gevoeligheid aan omgevingsomstandigheden. Haar aroma’s worden in grote mate bepaald door de terroir: je proeft de bodem, wind en regen in de druif en vind ze in allerlei schakeringen op verschillende plekken terug.

De bekendste varianten zijn de witte Pinot Blanc, grijs-rozige Pinot Gris en blauwe Pinot Noir – beiden geschikt voor rode of roséwijn – en blauwe Pinot Meunier, die je vooral in champagnes terugvindt. De minder gekende Pinot Teinturier en Pinot Noir Précoce vervolledigen het lijstje.


Pinot Blanc

De lichtste variant – ook Pinot Bianco of Weissburgunder genoemd – wordt vooral in Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk verbouwd. De druif geeft fruitige, lichte witte wijnen met een fris knisperend mondgevoel en fijne zuren, en is daarom een uitstekende maaltijdbegeleider. Een glas Pinot Blanc doet je misschien denken aan een zachte Chardonnay – en dat is niet gek, want de twee zijn nauw verwant. Nootachtige aroma’s, met toetsen van appel, (kwee)peer, abrikoos, citrus of ananas: dat is de Pinot Blanc ten top.


Pinot Gris

De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.

Het smakenpallet van de druif is zo divers dat ze in blinde tastings vaak niet herkend wordt. De Italiaanse Gris geeft een verrassende witte wijn met minerale ondertonen en citrustoetsen, terwijl de variant uit de Elzas aromatischer geurt en smaakt, met accenten van sinaasappel, exotische vruchten en honing. In diezelfde regio wordt van Pinot Gris trouwens ook lichtzoete witte wijn gemaakt. In de VS creëert de druif eerder fruitige wijnen, met minder zuren dan haar Europese tegenhangers.


Pinot Noir

De donkerste Pinot ken je misschien als Pinot Nero, Spätburgunder of Blauburgunder. Deze blauwe druif met groen vruchtvlees heeft een erg dunne schil, wat haar erg kwestbaar maakt voor schimmels. Net zoals de lichtere soorten, is ook deze Pinot zeer gevoelig voor terroir, en dus divers in smaken en geuren afhankelijk van de regio waar ze groeit.

De druif groeit het makkelijkst in een eerder koud klimaat, zoals de Franse Bourgogne- en Champagnestreek, Noord-Italië, het Amerikaanse Oregon en de frissere streken van Australië. Van Pinot Noir worden frisse roséwijnen, champagnes en schuimwijnen gemaakt, maar ook fruitige, droge rode wijnen met hinten van veenbessen, frambozen, kersen, kruidnagel en paddenstoelen.


Zelf het verschil proeven?

Wat je zelf proeft, proef je beter! Probeer onze Judith Beck Weissburgunder, een uitstekende Oostenrijkse witte wijn. Drink een glaasje in onze bar, of bestel er op los in onze webshop.

 

Deel uw mening