What the grape: Malbec

In ‘What the grape’ bespreken we telkens een druif die ons nauw aan het hart ligt. Deze keer is dat de Malbec

Een bijna zwarte druif met een dunne schil die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is uit het Franse Cahors. Ze stamt af van een zeer oud druivenras en van de Madeleine Noire des Charentes, waar ook de Merlot zijn oorsprong vindt. Qua smaak liggen Merlot en Malbec dus in dezelfde lijn, al is die laatste vaak steviger en krachtiger dan de ietwat bravere Merlot.


Gevoelig voor terroir

Malbec kennen we ook onder de naam Côt. De donkerblauwe druif is zeer gevoelig voor de terroir waarin ze groeit. Daarmee bedoelen we dat je ‘de bodem proeft in de wijn’: omgevingsfactoren beïnvloeden de smaak zonder tussenkomst van de mens. Onder andere de bodem, het (micro)klimaat, de natuurlijke waterhuishouding, het aantal zonuren, de regenval en wind bepalen mee de aroma’s van de wijn.

Hoewel Malbec in Cahors nog naarstig wordt aangeplant, verloor de druif sterk aan populariteit in de rest van Frankrijk. Ze is immers net zo gevoelig voor vorst en schimmels als Merlot, en levert bovendien vaker harde, minder smaakvolle wijnen af dan haar tegenhanger. Maar niet getreurd: Malbec vond een tweede thuis in Zuid-Amerika.


Frankrijk vs. Argentinië

Het grootste aantal Malbec-stokken vind je in Argentinië. Door de gevoeligheid van de druif aan omgevingsfactoren, proeft een Argentijnse Malbec wel anders dan een Franse variant. Net dat is de ‘terroir’ waar we het over hadden.

De grote hoeveelheid calcium in de kalksteenbodem in Cahors is essentieel om de zuurtegraad van de druif te behouden tot het einde van het groeiseizoen. Tegelijk moeten de wortels van de druif diep graven naar voedingsstoffen, waardoor ze erg geconcentreerd en gestructureerd uitgroeien. Een Franse Malbec herken je dan ook aan haar hartige toets en strakke tannines, met aroma’s van pruimen en braambessen.

In de Mendoza, de belangrijkste wijnstreek van Argentinië, is het klimaat een pak zonniger en droger dan in Cahors. Door de schaarse regen, vroege zomerhagel en krachtige stormen moeten de wijnstokken diep in de kleigrond graven. Ook de Andes speelt een cruciale rol: het gebergte zorgt voor koelere lucht die het rijpingsproces vertraagt en de druiven een mooie zuurtegraad geeft. Al die factoren bepalen mee de fruitige smaak van een Argentijnse Malbec. Toetsen van pruimen en andere donkere vruchten, een zijdezachte structuur en zoete florale hints, maken deze wijnen uniek.


Zelf het verschil proeven?

Wat je zelf proeft, proef je beter! Probeer onze Château du Cèdre – Héritage uit Cahors of de Argentijnse Amalaya Tinto. Drink een glaasje in onze bar, of bestel er op los in onze webshop.

 

Deel uw mening