Evin wijnwinkel gent Gewürztraminer druif

What the grape: Gewürztraminer

In ‘What the grape’ bespreken we telkens een druif die ons nauw aan het hart ligt. Deze keer doen we de rozige Gewürztraminer uit de doeken.

Lang werd gedacht dat de druif afstamt van de Traminer, een ras afkomstig uit het Noord-Italiaanse dorpje Tramin. Maar niets is minder waar: de Gewürztraminer is eigenlijk een aromatische variant van de Savagnin Rosé. De kleine, roze tot helderrode druif wordt ingedeeld bij de witte druivenrassen en gedijt goed in iets koelere klimaatzones met droge en warme zomers.


Aromatische wijn

We kennen de de druif vooral van de Elzas, waar ze al sinds de Middeleeuwen wordt aangeplant. Intussen heeft ze ook andere delen van de wereld veroverd en vinden we ze terug in wijngaarden in Italië, de Verenigde Staten, Australië, Duitsland en Zuid-Afrika.

Letterlijk vertaald, betekent Gewürztraminer ‘kruidige Traminer’. Die typische kruidigheid geurt vooral naar bloemen, en maakt de wijn heel expressief, zowel in de neus als in de mond. Je ontdekt aroma’s van lychee, rozenblaadjes, roze pompelmoes, sinaasappelzeste, ananas, honing en zelfs gember. Doordat de druif – net zoals Muscat, Riesling en Torrontés – zeer aromatisch is, herken je ook steeds een licht zoete toets. Wijn gemaakt van Gewürztraminer is daardoor zelden echt droog, maar balanceert de zoetheid met een mooi bittertje, waardoor ze ver weg blijft van plakkerige, kleffe wijnen.


Funky foodpairing

Hoewel de druif zeker geserveerd kan worden bij sterke kazen, zijn haar unieke aroma’s niet eenvoudig te combineren met de klassieke Franse keuken. Gewürztraminer en wereldkeuken daarentegen, dat is een match made in heaven. Midden-Oosterse en Marokkaanse gerechten met geroosterd vlees, noten en gedroogde vruchten, passen uitstekend bij de druif. Ook bij gerechten met gember en rozenwater, of pikante schotels uit India, Thailand of Indonesië is een glaasje ideaal, want de wijn versterkt de typische Oosterse smaken. Gewürztraminer is ook de perfecte partner voor groenten met een zoete toets zoals rode ui, paprika, pompoen, wortel of artisjok.


Eens proeven?

Zin om Gewürztraminer te proeven? Probeer onze Backsberg Special Late Harvest Gewürztraminer uit 2015. Drink een glaasje in onze bar, of bestel er op los in onze webshop.

 

— Ontdek de wijn

 

Deel uw mening