What the grape: Albariño

Je kent haar niet, of je het is één van je favoriete druivensoorten. Dat gevoel heb ik als ik het met klanten over Albariño heb. Alba-wat?

Deze druif zou een DNA-verband hebben met Riesling, al is dat niet volledig bewezen. Ze maakte de laatste jaren haar opmars, en brengt heerlijke kwaliteitswijnen voort uit Portugal en Spanje. De druif wordt in Portugal Alvarinho genoemd en wordt gebruikt voor Vinho Verde. Daarnaast is het in Gallicië, in het noorden van Spanje, de belangrijkste witte druif. 

Ze wordt in beide landen aangeplant op koelere plaatsen met meer regen dan de rest van het land, dichtbij de zee. Daardoor heeft de druif vaak een ziltige, verfrissende toets.


Albariño wordt de laatste jaren ook in de rest van de wereld meer aangeplant, vooral omdat de wijnen vaak van goede kwaliteit zijn en ze gelijkenissen vertonen met wijnen van Pinot Gris, droge Riesling en Chenin Blanc. Zo wordt er nu ook onder andere Albariño aangeplant in de Verenigde Staten, Argentinië, Uruguay en Nieuw-Zeeland. 


Wijnen van Albariño zijn aromatisch en rijk, zonder zoet te zijn. Het zijn verfrissende wijnen, die soms wat tintelen op de tong doordat ze een beetje koolzuur bevatten. Van oude wijnstokken geeft de druif meer structuur, volheid en complexiteit.

Aroma’s die we vaak herkennen zijn citroenzeste, pompelmoes, nectarine, groene appel, honingmeloen, citroengras, sinaasappelbloesem en een ziltige toets. Soms ontdekken we ook wat kamperfoelie, Thaise basilicum en bijenwas. In de mond is het een droge en dorstlessende wijn met een medium body en een hint van zout die vaak eindigt in een subtiel bittertje.

De wijn combineert goed met veel gerechten, omdat de hoge aciditeit en het kleine bittertje overeind blijven bij olieachtig, romig en stevig eten. De wijn past goed bij gerechten met citrus en groene aromatische kruiden, zoals de Vietnamese en Thaise keuken. Daarnaast kan je de wijn serveren bij tonijn, lichte vleesgerechten met veel groene kruiden, sushi of schaal- en schelpdieren. 

Eens proeven?

Zin om Albariño te proeven? Probeer onze Tempus Vivendi. Drink een glaasje in onze bar, of bestel er op los in onze webshop.

Deel uw mening