Pink wine makes you slutty

Daar zijn de eerste mooie lentedagen, en dus meteen ook de eerste glaasjes frisse rosé.  Maar hoe wordt roséwijn nu eigenlijk gemaakt? Laten we één misverstand meteen de wereld uithelpen: rosé maak je niet door rode en witte wijn te mengen. Stel je voor, dan kon iedereen thuis zijn eigen roséwijn mixen. Handig, maar niet zo lekker.

De kleur van rosé ontstaat, net als bij rode wijn, doordat het geperste druivensap kort met de gekleurde schil van blauwe druiven in aanraking komt. Het druivensap neemt zo de kleur en aroma’s uit de schil over. Hoe meer contact er is tussen het sap en de schil, hoe donkerder de kleur van de rosé wordt. Wanneer het druivensap de gewenste kleur heeft bereikt, worden de schillen verwijderd en vindt er een gistingsproces plaats zoals bij witte wijn. Dit is de maceratiemethode om rosé te maken.

Een tweede optie is de Saignée-methode. Hierbij zijn de basisprincipes dezelfde als de maceratiemethode, namelijk dat de rosé kleur krijgt doordat het sap korte tijd in aanraking komt met de schil van blauwe druiven. Maar bij de Saignée-methode wordt eigenlijk op hetzelfde moment ook rode wijn gemaakt. Na een paar uur wordt een deel van het sap (dat dus al een beetje kleur heeft gekregen) naar een nieuw vat gelaten om daarvan rosé te maken. Die methode wordt vaak gebruikt in de Provence.

We vermelden nog even dat voor het maken van rosé Champagne wel degelijk witte schuimwijn (meestal van Chardonnay-druiven) wordt gemengd met een heel klein beetje rode Pinot Noir, waardoor de Champagne een licht roze kleur krijgt.

Zin in een roséwijn? Probeer deze Château Barbelle Cuvée Madeleine eens. Een Franse rosé uit de Provence, gemaakt van Grenache, Syrah en Cinsault. Het is een florale en levendige wijn, met een toets van Provençaalse kruiden en aardbeien. Lekker in de zon, of bij de Aziatische keuken.

En onthoud ons zomers motto: pink wine makes you slutty ❤.

Deel uw mening