What the grape: Mourvèdre / Monastrell

Af en toe bespreken we kort een druif die ons nauw aan het hart ligt. Deze keer is dat de blauwe druivensoort Mourvèdre, die afkomstig is uit Spanje en daar Monastrell wordt genoemd. De druif is lang niet zo bekend als bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon of Merlot, maar volgens ons heeft ze minstens zoveel kwaliteiten om even beroemd te worden.

Hoewel Mourvèdre je dus misschien niet veel zegt, wordt de druif heel vaak gebruikt in blends. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende Rhône-blends van GSM: Grenache, Syrah en Mourvèdre. Denk maar aan een lekkere Gigondas bijvoorbeeld.

Mourvèdre gedijt vooral in gebieden waar het ‘s zomers lekker warm is en ’s winters nooit teveel afkoelt, zoals in Zuid-Frankrijk en de streek rond Valencia en Alicante in Spanje. Ze heeft een dikke schil en veel sappig vruchtvlees, en rijpt pas laat op het jaar.

In de mond brengt Mourvèdre stevige, aardse en vlezige rode wijnen voort, met een goeie body. In de aroma’s onderscheiden we vaak donker fruit, kruidige toetsen van tijm, zwarte peper en viooltjes. Deze full bodied wijnen kan je vaak goed combineren bij stevige gerechten die niet overheerst worden door de vele tannines in de wijn; zoals ribbetjes, lam, linzen en portobello-champignons met specerijen zoals zwarte peper, soyasaus, tijm en rozemarijn.

Zin om eens Monastrell te proeven? Probeer onze Bodegas Arraez – Vivir sin Dormir uit 2015, voor 100% gemaakt van Monastrell-druiven.
Heb je liever een blend? Probeer onze Bodegas Finca Bacara – El Chopo uit 2015, bestaande uit 70% Monastrell en 30% Syrah.

Deel uw mening