Holiday special: de perfecte wijn bij jouw dessert

Bedacht je al een menu voor de feestdagen, maar heb je geen idee welke wijn bij je dessert past? We helpen je graag!


Niet enkel voor zoetebekjes

Bij taarten, tiramisu en chocomousse denk je vast meteen aan een zoete witte wijn. Nochtans is er niets mis met een drogere wijn aan het eind van de avond. Onthou als vuistregel dit: vind je een smaak van je dessert terug in de wijn, dan kan er weinig misgaan. Een voorbeeld: een Sauvignon Blanc met een citrustoets is de ideale match voor een cheesecake, sorbet of taart met citroen. Ook Pinot Grigio past goed bij frisse smaken, zoals citroen-merenguetaart.

Pak je uit met een boterige appeltaart met amandelen, kies dan voor een Riesling of vollere Chardonnay. Die laatste doet het trouwens uitstekend bij witte chocolademousse of –fondue met fruit, of bij warm fruit met slagroom of vanillepudding. Heerlijk!

Tip: Probeer eens onze Château Demessey Mâcon Cruzille bij appeltaart of vanilledesserts, of proef de Quercus Sauvignonasse bij frisse desserts met citrus.

 


Bubbels! Bubbels! Bubbels!

Jazeker, ook schuimwijn kan je perfect combineren met desserts. Bubbels passen vaak goed bij crème brûlée, boterkoekjes en toetjes met witte en melkchocolade. Prosecco is de gedroomde partner van frambozen-, citroen- en andere fruittaarten. En rosé-schuimwijn zet de smaak van rode vruchten heerlijk in de verf, bijvoorbeeld bij een frambozenmousse, ijs of panna cotta met rodevruchtencoulis en bessen.

Tip: Probeer onze Prosecco La Fornarina Extra Dry bij een fruittaart naar keuze.


Chocolade en rood: partners in crime

Het zal je misschien verbazen, maar ook rode wijn kan je dessert naar een hoger niveau tillen – niet in het minst wanneer je met chocolade werkt. Serveer bij donkere, licht bittere, pure chocolade een volle, krachtige Cabernet Sauvignon, een Italiaanse Barolo of een klassieke Bordeaux-blend. Die laatste smaakt trouwens ook verukkelijk bij desserts met sinaasappel en donkere chocolade. Ga je voor een gezellige chocoladefondue of donkere chocoladetaart met bessen, dan is Merlot de perfecte keuze. En wil je echt scoren, zoek dan naar een Merlot waarin die aroma’s van bessen terugkomen – succes gegarandeerd!

Fan van lichtere chocoladesoorten? Geen probleem, ook hier is rood je beste vriend. Een Pinot Noir proeft heerlijk bij brownies, crème brûlée en gerechten met karamel. En een fruitige en kruidige Syrah doet wonderen bij een melkchocoladetaart, of een chocoladedessert met bessen of mokka.

Tip: Proef onze Galilea ‘Nautilea’ bij desserts met melkchocolade.

 


Ben je nog niet zeker wat op jouw feesttafel komt?

Kijk even rond in de webshop, of kom langs in de bar voor meer tips & tricks. Prettig eindejaar!

 

Deel uw mening