Groene asperges combineren met wijn

Hoe combineer ik wijn met asperges? Een vraag die elk jaar in de lente terugkomt, al is het veel makkelijker dan het lijkt. Je kan natuurlijk op safe spelen door voor een Sauvignon Blanc te gaan als je asperges bereidt, een lekkere Sancerre is dan onze all time favorite. Sauvignon Blanc heeft uit zichzelf vaak een groen toetsje. Hierdoor past deze wijn uitstekend bij de aardse ondertonen en toch frisse smaak van asperges.

 

Onthoud dit vuistregeltje voor asperges: zoete wijnen en wijnen die lang op hout gerijpt hebben passen zo goed als nooit. Net als wijnen met uitgesproken tannines. Een witte wijn met citrus-aroma’s en een zachte kruidigheid is altijd een goede keuze.

Om een wijn echt goed met een gerecht te combineren heb je natuurlijk meer informatie nodig: maak je nog iets bij de asperges? Zalm, eieren, geitenkaas, hollandaisesaus, vinaigrette, risotto,… Al deze factoren zullen de smaak van het gerecht beïnvloeden, en zo ook de wijnkeuze.

Een knisperende Sauvignon Blanc kan zeker, eventueel in een blend met Sémillon of Verdejo. Daarnaast kiezen we vaak voor een Pinot Grigio uit Alto Adige, zeker in combinatie met een romige risotto met veel Parmezaanse kaas of bij een gerecht met geitenkaas.

Een lekker droge rosé kan ook, als de smaak van rood fruit niet te overheersend is, zeker bij gerechten met vinaigrettes. Bij hollandaisesaus raden we een licht hout gelagerde Chardonnay aan, of een klassieke witte Rioja. Bij asperges met champignons en spekjes kan je zeker voor een lichte rode wijn gaan, zoals bijvoorbeeld een Cabernet Franx uit de Loire.

Inspiratie nodig? Probeer eens:

  • ‘Le Poggere’ Est! Est!! Est!!! di Montefiascone van Trebbiano, Roscetto en Malvasia
  • Domaine Magellan Le Fruit Défendu Blanc van Grenache Blanc en Muscat Petit Grains
  • Domaine de la Pinède Merlot

Deel uw mening