BBQ #1: Vis op de barbecue combineren met wijn

De zon schijnt en de stad ruikt naar verbrande houtskool en ribbetjes. Vlees is echter geen must bij elke barbecue. Gooi eens gemarineerde scampi of een vers stukje vis op de grill en schenk er een lekker glaasje wijn bij. En dat gegrild worstje? Geen haan die ernaar kraait.

Met seafood kan je alle kanten uit. Zo kan je vis grillen, of je kan er papillotjes van maken en die zachtjes laten garen. Beiden zijn heerlijk, zolang je de juiste soort vis (en wijn!) kiest.


Papillot

In een papillot kan je heel wat soorten vis gebruiken, maar filets en haasjes maken je gerecht extra lekker. De extra’s die je toevoegt bepalen in grote mate de smaak van je papillot: citroen, peper, verse kruiden… Wees creatief, alles kan! Weet je niet goed waar te beginnen? De basis is gelukkig erg simpel:

  • witte vis
  • witte wijn
  • een schijfje citroen en wat citroensap
  • fijngesneden wortel, venkel of prei
  • een takje verse basilicum, oragano of tijm
  • peper en zout

Bereidingswijze:
Snij je groentjes fijn, leg alles samen op een stukje folie en maak een mooi pakketje. Protip: rol je aluminiumfolie minstens 3 keer zo lang uit als je vis, en leg ze met de matte kant naar beneden – zo blijft je papillot langer warm. Afhankelijk van de vis die je gebruikt, zijn 10 tot 20 minuutjes op de barbecue voldoende. Easy peasy.

Je visje gaart, de pastasalade staat klaar en de verse tartaar blinkt in de zon. Onmisbaar op een barbecue is echter een fris wijntje. Bij een papillot serveer je best een citrus-achtige wijn met wat groene toetsen, zoals een Pinot Grigio, een Muscadet uit de Loire, een Albariño, een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

 

Grill

Ga je liever aan het grillen, kies dan voor een stevigere vis, zoals zalm, makreel, zwaardvis of zeewolf. Onze favoriete: sardientjes op de barbecue. Je hoeft geen doorwinterde chef te zijn om deze lekkernij op tafel te toveren, want sardientjes zijn erg makkelijk te grillen. Wil je je vrienden echt verrassen, breng je vis dan op smaak met een marinade. Je kan onderstaande ingrediënten gebruiken, maar laat zeker ook je verbeelding de vrije loop.

  • Sap van een verse citroen
  • Enkele lookteentjes
  • bladpeterselie
  • verse rozemarijn
  • groene olijven
  • kappertjes

Bereidingswijze:

Marinades maken is niet moeilijk: je snijdt eerst alles heel fijn, voegt citroensap en wat olie toe, en wrijft dan je sardientjes goed met het mengsel in. Laat ze minimaal een halfuurtje trekken in de frigo. Iets te lang aan het aperitief gezeten? No worries, langer mag zéker ook. Voor je de sardientjes grillt, veeg je best de marinade van de vis, maar hou ze zeker bij om achteraf bij je gerecht te serveren. De visjes zijn klaar na 3 minuutjes grillen aan elke kant. Sneetje brood erbij, et voila!

Het neusje van de zalm bij gegrilde vis, die vaak steviger is van structuur, is een lekker glas wijn. Iets vollere witte wijnen passen perfect bij je gerecht, zoals een op eik gerijpte Chardonnay, een lekkere Viognier of een witte Côtes du Rhône. Geen fan van wit, dan kan je zeker ook een droge rosé of een vollere Champagne presenteren. Zelfs een rode wijn van Pinot Noir- of Gamay-druiven combineert heerlijk bij gegrilde vis op de barbecue, zeker als je je creatie een stevig gekruid korstje geeft.

Zoek je nog een goede wijn voor je visbarbecue?

  • Probeer onze Domaine de la Négly Oppidum of de Domaine des Hauts Baigneux ‘Sanguine’ bij goed gekruide zalm of makreel._ Meer zin in papillotjes? Ga dan voor onze Armas de Guerra Godello of Domaine Clobanel Blanc.
  • Wil je de sardientjes uitproberen? Combineer met onze Espumante Quinta do Encontro Brut Branco of de Mar de Envero Troupé Albariño.

Deel uw mening